Владі Закони не писані

Мер Ужгорода Віктор Погорєлов відмовив громадським активістам у проведенні акції «Прорвись до інформації!», яка мала відбутись 10 травня на пл. Поштовій.
            Метою акції була популяризація Закону України «Про доступ до публічної інформації», який набуває чинності 9 травня 2011 року. Організатори — коаліція громадських організацій (Громадська ініціатива «Врятуймо старий Ужгород!», ЗОО ВМГО «Демократичний альянс», ГО «Європейський центр») — подали повідомлення про акцію у міську раду ще у п’ятницю, 6 травня, знаючи, що попереду три вихідні. Того ж дня о 16:36 мені зателефонували з міськради і повідомили, що прийшла відповідь на наше повідомлення про акцію. Це викликало здивування, яка ще відповідь? Коли прочитала ту «відповідь» була ще більш здивована. Міський голова наголосив на неможливості проведення акції «Прорвись до інформації!» посилаючись на рішення ХІІІ сесії Ужгородської міської ради ІІІ скликання від 08.09.1999 року,  де йдеться, що мітинги, маніфестації та інші акції, організаторами яких виступають об’єднання громадян, релігійні громади та мешканці міста, можна проводити тільки у трьох місцях, а саме на площі біля обласного музично-драматичного театру (Київська набережна), стадіоні «Спартак» та у Боздоському парку. Всі три місця є незручними для проведення подібних заходів, як для організаторів, так і для громадян і представників ЗМІ. Але найбільше дивує те, що місяць тому (6 квітня) громадська ініціатива «Врятуймо старий Ужгород!» проводила акцію-перформанс «СТОП архітектурному свавіллю!» на пл. Театральній, яка не входить у перелік «дозволених» місць і проблем чи заборон ніяких не було.
            Крім того, міський голова послався на рішення виконкому Ужгородської міської ради від 02.09.2009 року №245, де йдеться наступне: «організаторам заходу надається «узгоджувальний лист» для проведення узгодження заходу із зацікавленими установами та організаціями у відповідності з характером заходу. Після повернення «узгоджувального листа» до підрозділу міської ради, організаторам надається узгодження на проведення заходу за підписом посадової особи з вказівкою місця та терміну проведення заходу». Тут виникло ще більше запитань: що це за «узгоджувальний лист»? хто ці «зацікавлені установи та організації»? що з ними треба «узгоджувати»? і чому це «посадова особа» має вказувати організаторам «місце та термін проведення заходу»?
Для того щоб з цим розібратись ми вирішили перечитати ці рішення, але жодного на офіційному сайті міської ради не знайшли. Рішення прийняті за Царя Гороха свідчать про те що ужгородська міська рада не читала Конституції України або щось там не зрозуміла. Тож, щоб розібратись почнемо з початку, у  статті 8 КУ йдеться про те, що «вУкраїні визнається  і  діє  принцип  верховенства права. Конституція України має найвищу юридичну силу. Закони та інші нормативно-правові акти приймаються на основі Конституції  України і повинні відповідати їй. Норми Конституції України є нормами прямої дії», тобто й рішення сесій міської ради та виконкому не можуть суперечити КУ.
Йдемо далі, стаття 39 Конституції України: «Громадяни мають право збиратися мирно, без зброї і проводити збори, мітинги, походи і  демонстрації,  про  проведення яких завчасно  сповіщаються  органи  виконавчої  влади  чи  органи місцевого самоврядування.
Обмеження щодо реалізації цього  права  може  встановлюватися судом відповідно до закону і лише в інтересах національної безпеки та громадського порядку -  з  метою  запобігання  заворушенням  чи злочинам, для охорони здоров'я населення або захисту прав і свобод інших людей
», тобто для того щоб реалізувати своє право на мирні збори достатньо завчасно повідомити про це органи  виконавчої  влади  чи  органи місцевого самоврядування, що й зробили активісти. Обмежити це право може тільки суд, і тільки у випадках коли йдеться про національну безпеку та громадський порядок, що запланована акція аж ніяк не могла порушити, бо спрямована на інформування та популяризацію закону.
Наступне, згідно рішення Конституційного Суду України №4-рп/2001, від 19 квітня 2001 року, де дається пояснення статті 39 КУ, «У разі необхідності органи виконавчої влади чи місцевого самоврядування можуть погоджувати з організаторами масових зібрань дату, час, місце, маршрут, умови, тривалість їх проведення тощо», але такої необхідності у даному випадку нема.
Виходячи з вищесказаного можна зробити висновок, що законних підстав забороняти мирну акцію у міського голови не має, а його реакція на повідомлення свідчить про те, що або перша акція громадської ініціативи «Врятуймо старий Ужгород!» справила на нього не найприємніше враження і він більше не хоче, щоб ініціатива продовжила свою громадську активність, або міська рада не готова відповідати на запити громадян і має, що приховувати.
Не зважаючи ні на що акція відбудеться у запланованому місці і в запланований час: 10 травня о 16:00 на пл.Поштовій. І мушу зізнатись, що вона ще на етапі підготовки стала успішною, бо громадяни дізналися про два рішення, які до того були не відомими. І оскільки в рамках акції передбачено написання запитів на інформацію, то перші запити, які громадські активісти занесуть у міську раду будуть вимагати надати копії саме тих двох рішень.
Запрошуємо горомадськість та представників ЗМІ прийти та підтримати коаліцію організаторів та саму акцію.

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте